Postasárkány – Cikkek

Share Button

Postasárkány

 

Az alig ismeret sárkánytípusok versenyében a postasárkány (mail kite) minden bizonnyal viszi a pálmát. Ezt az egyébként kifejezetten robosztus, kb. három  méteres, erős rudazattal és zsinórzattal ellátott sárkányt kizárólag a világ azon helyein használták, ahol minden egyéb kommunikációs módszer elbukott.

E sárkánytípus előfutárának az USAvasútvonalai mentén bevált „postatechnikát” tekintik. Ennek lényege, hogy az állomásokon a vonat nem állt meg, hogy felvegye a levélküldeményt, hanem a vágány melletti postaoszlopra akasztott levélzsákot egy kampóval elkapták, és a vonatba húzták. (Ezzel párhuzamosan pedig a vonatból kidobták az oda címzett leveleket tartalmazó zsákot.) E pillanatok alatt lezajló esemény sikerességéhez számos dolog kellet. Többek között az oszlopok vonattól való azonos távolsága, a levélzsákok azonos magasságban való elhelyezése, és persze az, hogy a speciális kampót mindig azonos módon használják.

Már nem tudni, hogy a hadseregen belül ki tette fel először a kérdést: ha ez működik a vonatoknál, miért ne lehetne megpróbálni a repülőgépek esetében is? Így került sor arra a kísérletre, hogy egy hajó fedélzetén két, egymástól kb. 50 méterre felengedett sárkány közti zsinórra postazsákot akasztottak, amit aztán egy ügyes pilóta – a repülő orrára szeret szerkezettel – a levegőben elkapott. Dolgát megkönnyítette, hogy elég volt a zsákot tartó zsinórt elcsípnie, ami a húzásra aztán a sárkányoknál könnyen elszakadt. Miután a kísérlet sikerült, így a sárkány, a zsinórzat, illetve a kampó fejlesztését és szabványosítását követően már megoldott volt, hogy a parttól távoli hadihajók legénysége is levelet írjon szeretteinek, illetve, hogy e hajókról egyéb csomagok is eljutassanak a parancsnokságra. A háborút követően a postasárkány azonban ennél zordabb körülmények közt is megállta a helyét. Nevezetesen több korabeli sarkvidéki expedíció, illetve világtól elzárt őserdei kutatóállomás számára tette lehetővé a levélforgalmat, valamint azt, hogy kisebb csomagjaik gyorsan és biztonságosan hazajutassanak.

Főleg a rádiózás műszaki előretörése azonban hamar lekörözte a postasárkányt. Érdekes módon ennek egyik előmozdítója pont egy másik sárkánytípus volt, melynek segítségével olyan magasra lehetett felhúzni az antennakábelt, ahonnan már komoly távolságokra is rádióüzenetet lehetett küldeni. Ám ettől még az elv, a repülővel való elkapás, elragadás gondolata megmaradt a hadseregben. Ezt bizonyítandó a nyolcvanas években kifejlesztették az a repülőgépes légi mentőrendszert, mely egy héliumballon zsinórjához kapcsot ember is képes volt a magasba emelni. (Hogy valóban működött, azt a civilek számára egy James Bond film látványos jelenete bizonyította.)

Cikkek

A sárkányozással kapcsolatos történetekről, emberekről, feltalálókról és érdekességekről találhatsz cikkeket.


Share Button
A bejegyzés kategóriája: Cikkek
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!