Kötélvontató sárkány – Cikkek

Share Button

Kötélvontató sárkány

Az emberek évszázadok óta tudják, hogy hajózni kockázatos dolog, viharban pedig egyenesen veszélyes. Ami pedig felér a biztos halállal: vihar idején partközelben manőverezni. Márpedig néha ezt is kell, hiszen egy hajó sem maradhat a végtelenségi a nyílt vízen, egyszer ki kell kötnie.

 

A kockázat még vállalható, ha erre egy védett kikötőben kerül sor. De mi történik, ha nincs móló, ami megtörné a hullámok erejét? Mi van, ha a tenger felől fújó orkán egyre jobban a parti sziklák felé tereli a hajót? Ilyenkor nem marad más, mint a kötélvontató sárkányban-, valamint a parton lévőkben reménykedni.

Ezek alapján sejthető, hogy a kötélvontató sárkány a hajósok túlélését, valamint a rakomány esetleges későbbi megmentését szolgáló eszköz volt. Alkalmazására akkor került sor, amikor a hajó menthetetlenül közel került a parti sziklákhoz, mikor már látható volt, hogy előbb-utóbb a köveken végzi. A tengerészeti akadémián is oktatták, így jól tudta minden hajós, hogy menekülésre, a partra történő kijutásra kizárólag a zátonyon való megfeneklés, valamint a hajó elsüllyedése közti rövid időszak kínálkozott. (Ha már elsüllyedt a hajó, a vízbe lévő embert ez erős hullámzás menthetetlenül a sziklákhoz csapja.) Ez a halvány esély is kizárólag akkor, ha sikerült valamilyen ideiglenes hidat létrehozni a közeli part, valamint a már megfeneklett hajó között. Itt kapott pótolhatatlan szerepet a kötélvontató sárkány, melynek célja az volt, hogy egy olyan vékony kötelet jutasson a parti segítők kezébe, mellyel aztán már egy erősebb, az ember súlyát is megtartó kötelet lehetett kifeszíteni.  Ha ez sikerült, a korabeli vitorlásokon szolgáló kötélmesterek, valamint hajóácsok csigákból, lécekből pillanatok alatt elkészítették azt az ülő alkalmatosságot, amit aztán ide-oda tudtak mozgatni a sziklás part és a fedélzet között. Az akkori képeket, metszeteket elnézve ez önmagában is hihetetlen teljesítmény volt, nem beszélve arról, hogy mindezt viharban, az életükért küzdve kellet véghezvinni.

A módszer sikerének kulcsa, hogy a sárkánynak a bajba jutott hajón kell lennie, és nem a parton, hiszen a tenger felől fújó szélben képtelenség lenne azt a hajó irányába felengedni. A számtalan festményen megörökített, a parton állók szeme láttára elpusztult hajó vezetett odáig, hogy angol, valamint francia kapitányok a kötélvontató sárkányt kötelező darabként vitték magukkal a világ minden tájára.

A sárkány ugyan elavult lett, ám a probléma megmaradt, hiszen manapság is sok hajó feneklik meg partközelben. Ráadásul ma is az a legnagyobb kihívás, hogy – az összeütközést elkerülve! – miként jutassanak át mentő/vontatókötelet egyik hajóról a másikra.

Cikkek

A sárkányozással kapcsolatos történetekről, emberekről, feltalálókról és érdekességekről találhatsz cikkeket.


Share Button
A bejegyzés kategóriája: Cikkek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!