Hírnöksárkány – Cikkek

Share Button

Hírnöksárkány – sárkányok a háborúban

 

Általában azért építünk sárkányt, hogy felengedjük, reptessük, élvezzük annak látványát. Aztán idővel feltekerjük a zsinórt, lehozzuk az égből, és vége a játéknak – sárkányunkkal a kezünkben hazamegyünk. Viszont ha valaki hírnök sárkányt röptet, készüljön fel arra, hogy kevesebb dolgot visz haza, mint amennyit hozott…

Az első sárkányos üzenetekről az 1800-as évek végéről maradtak ránk feljegyzések, mikor a gyerekek szöveges papírkorongokat engedtek fel a zsinórón, melyet a szél a magasból messzire fújt. Ha úgy tetszik, ezek a középen lyukas, vékony bevágással ellátott lapok voltak a mai hírnöksárkányok előfutárai.

Napjaink hírnöksárkánya (messengers kite) ennél jóval bonyolultabb, és célja is megváltozott, hiszen manapság már nem üzenetet, hanem fényképezőgépet, ejtőernyős figurát, tűzijátékot stb. visz magával a magasba. Mielőtt azonban bárki azt hinné, hogy a hírnöksárkány nem más, mint egy nagy emelősárkány, gyorsan mondjuk el, hogy az minden esetben egy előzetesen felengedett, un. pilot sárkány zsinórján mozog fel-le. (Ha úgy tetszik: egy kötött pályán mozgó sárkány.) Maga a pilot sárkány egyébként legtöbbször valóban egy nagy emelőképességű, stabilan repülő szerkezet, melynek bőséges erőtartaléka lehetővé teszi, hogy a – viszonylag kisméretű – hírnöksárkány és a hozzá csatolt küldemény a magasba jusson.

A sárkányok történetét ismerők számára nem meglepő, hogy e típus fejlődését is a háború gyorsította fel. Ugyanis nem lehet beszélni a hírnöksárkányról úgy, hogy nem említjük meg a második világháborúban betöltött szerepét. Az angol, valamint francia hadvezetés a lövészárkokkal sűrűn behálózott frontvonalakon arra használta, hogy – kedvező széljárás esetén – demoralizáló szórólapokat jutasson el az ellenséges katonákhoz. Mindkét hadseregben külön gépesített egységek voltak, akik végrehajtották a feladatot. A felhasznált sárkányok mérete ez esetben persze jelentősen meghaladta a civil sárkányok átlagát. A teherautókra telepített speciális csörlő-, és fékrendszerrel ellátott szerkezetek szolgálták a pilot (többségükben doboz-) sárkányok biztonságos fel ill. lehúzását. Egy haditudósítás szerint a pilot sárkányokhoz igazodott a futársárkányok nagy mérete is, melynek vitorlafelülete elérte a 12 négyzetmétert. Az említett személyzet és a sárkányok fenntartása és utaztatása persze komoly összegbe került, ám ez még mindig csak töredéke volt a repülőgépes szórólapozásnak, az esetleges géplelövés kockázatáról nem beszélve… A szórólapozás eredményességéről annyi információnk van, hogy a 2000(!) méter magasban kioldott csomag röplapjait kb. 10 kilométeres körzetben fújta szét a szél. Sőt, ha a széljárás azt kívánta, éjszaka is történtek szórólapozások.

Az ekkori idők egyik fejlesztési eredménye a mai napig visszaköszönő, enyhén rombusz formájú, kettéosztott vitorlázat, mely a klasszikus sárkányformával szemben semmilyen stabilizáló farokkal nem rendelkezik, mivel ezt a rákötött szállítmány súlya helyettesíti. Ebből következően az nagyobb méretű, ám terhet nem szállító hírnöksárkányok repülése bizonytalan. Ennél már csak az üresen visszatérő sárkány veszélyesebb, mely komoly erővel ütközhet a kéznek/földnek.

A katonaság a sárkány helyett később próbált héliumos ballont bevetni, melyeket a felengedés után egyszerűen kilőttek az ellenséges vonalak fölött, ám ez esetben a szórólapok egy csomagban értek a földre – így ez nem volt hatékony propaganda módszer. (Így a héliumballon és különböző katonai sárkányok párharcában a hírnöksárkány volt az egyedüli, mely egyértelmű győztesként került ki a megmérettetésből!)

A háborút követően hosszú ideig ne lehetett hallani a hírnöksárkányról, míg nem az 50-es évek játékpiacán megjelent egy sajátos szerkezet, melynek lényege az volt, hogy a levegőben a zsinórja egy erős rántásra leoldott, és a sárkány (modell?) messzire elvitorlázott. Tudomásunk szerint sem előtte, sem azóta nem volt hasonló termék a piacon – talán sikertelensége okán hagytak fel a gyártásával (Bár ennek megítélése relatív, hiszen lehet, hogy valójában túl jó volt a termék, és egyetlen elrepült darabot sem talált meg a tulajdonosa…)

Említésre érdemes még a hírnöksárkány fizikája, mivel azt gondolnánk, hogy a szállított súly, valamint a vitorlaméret közt szoros összefüggés van – ám ez csak részben igaz. A mai számítógépes mérések szerint alapján legalább ekkora szerepet játszik a pilot sárkány zsinórja, valamint hírnöksárkány un. „kocsija” közti súrlódási erő. (A sárkány „kocsi” része biztosítja az akadálymentes mozgást (csúszást) a pilot sárkány zsinórján. Ennek megfelelően, az lehet két kulcskarika, vagy akár egy bambuszcső is, a lényeg, hogy a hozzá rögzített hírnöksárkány minél kisebb ellenállással jusson előre a zsinóron.) Egy profi kocsi bonyolultságának oka, hogy több feladatot is el kell látnia. Először is oldható módon kell kapcsolódnia a pilot sárkány zsinórjához. Másodsorban biztonságosan rögzítenie kell, majd adott jelre el is kell engednie a szállítmányt. Szintén adott jelre tudnia kell a zsinórón hátramenetben is közlekednie, azaz saját vitorláját a szélből „kifordítva” visszacsúsznia a földre, hogy újabb terhet tehessenek rá. Ráadásul e szerkezettől megbízhatóságot, valamint precizitást is elvárnak, hiszen egy-egy általa szállított speciális fényképezőgép és vezérlő elektronika értéke komoly összeg… (Többek között ez az oka annak, hogy a hírnöksárkányok elsődleges értékmérője a megbízhatóság és csak másodsorban az általuk felemel súly nagysága.) Az egyszerűbb kocsik mechanikus megoldásokra épülnek, és leggyakrabban a pilot sárkány zsinórján elhelyezett „ütközőhöz” érve automatikusan leoldják a terhüket és visszajönnek a földre. A bonyolultabbak rádiós vezérléssel működnek, szinte minden paraméterük külön-külön szabályozható – igaz, ezzel meghibásodásuk valószínűsége is nő.

A hírnöksárkány ma reneszánszát éli, ami főleg a digitális fényképezőgéppel történő légi fotózás népszerűségének köszönhető. Mások ejtőernyős játékok, vitorlázó repülőmodellek levegőbe emelésére használják. Ennek ellenére alig van gyártó, aki a gyártásával foglakozna. A legjobb darabok leginkább lelkes amatőrök műhelyeiből kerülnek ki, melyek leírása később komoly karriert fut be az interneten.

Cikkek

A sárkányozással kapcsolatos történetekről, emberekről, feltalálókról és érdekességekről találhatsz cikkeket.

Share Button
A bejegyzés kategóriája: Cikkek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!