Életmentő sárkány – Cikkek

Share Button


A mai ember alig találkozik ezzel a sárkánytípussal. Legjobb esetben annyit tud róla, hogy egy élénk színű valami, amit a repülőgép pilóták használtak, amikor gépüket a tenger felett lelőtték. Míg egyesek szerint arra volt hivatva, hogy a mentőhajóban lévő pilótát lakott területre vontassa, mások esküdnek, hogy a pilóták túlélését szolgáló horgászatnál volt a szerepük, mégpedig az, hogy messzire vigyék a horgászzsinórt…

Az igazság azonban ennél prózaibb. Rövid előkészítést követően az életmentő (doboz) sárkányt a második világháborúban az amerikai légierő rendszeresítette mindazon gépein, melyek a tengeren szolgáltak. Így történt meg, hogy ez a sárga, szivar alakúra hajtogatott csomag helyet kapott a gumitutaj életmentő (jelzőtükör, világítófáklya, horgászcsomag, jelzősíp stb.) felszerelései közt. A sárkánytípus kiválasztásakor az elsődleges szempont az volt, hogy az a lehető legkisebb és legkönnyebb legyen. Ennek oka nem a repülő korlátozott teherbírása volt, hanem annak a mentőtutajnak a kicsiny mérete, ami a pilótát a tenger felszínén tartotta. (A repülőkön nem a hajóknál használt önfelfújó mentősziget van rendszeresítve, hanem egy alig koporsó méretű lélekvesztő, amit katapult rendszer hordoz.)

Egyébként a fenti tévhitek alapja, hogy a megjelent sajtófotók többségén valóban csak a sárkány látható, ahogy a mentőtulaj fölött lebeg. Hogy a zsinór másik végén mi van – ez a képekről nem derült ki. Pedig valójában ott van a lényeg, ami nem más, mint egy szintén sárga, a katonák körében „Gibson Girl Survival Radio” néven emlegetett vészrádió. Innen már adja magát a megoldás: az életmentő valójában egy egyszerű antennaemelő sárkány, ami főként azt a célt szolgálta, hogy a tenger felett lelőtt pilóta mihamarabb kapcsolatba lépjen saját alakulatával.  A sárkányra persze később átragadt a rádió beceneve, így a mai napig Gibson-Girl Box kite néven emlegetik. (A különös névválasztás mögött egy Charles Dana Gibson grafikus által az 1900-as években életre keltett nőalak állt, kinek jellegzetes hajviselete, darázsdereka az első amerikai nőideált testesítette meg. Mivel ez a karakter köszönt vissza szinte minden hirdetésről, falinaptárról, így nem csoda, hogy a katonák hamar hasonlóságot találtak a vészrádió jellegzetes alakja, és Gibson lányok derékformája közt.)

A vészrádió beüzemelése – annak ellenére, hogy összesen 32 alkatrészből, köztük a sárkányból állt – alig pár perc volt. A kapcsolók és csatlakozók feliratozása, a sárkány esetében pedig a vászon szabása, a rudazat hossza adta magát. Egyes típusoknál a katonának még a zsinór felkötésével sem kellett foglalkoznia, mivel az már gyárilag rögzítve volt. A rádió tetejébe épített kézi generátor nem csak az adáshoz, hanem igény szerint az éjszakai világításhoz, ill. a villogó jelzőfény működtetésére is szolgált. A rádió mind automata SOS, mind kézi morzejelek adásra alkalmas volt. Az oldalából kihajtható csévén pedig ott volt az antennakábel, melyet egyszerűen a sárkányra kellet akasztani. (Idővel olyan megoldás is született, ahol maga az antennakábel volt az eresztőzsinór.) Az évek során többször is módosított használati utasítás egyik legfontosabb pontja mindig az volt, hogy miként kell biztonságosan rögzíteni a sárkányt a csónakhoz – nehogy az erős szél vízbe rántsa a rádiót.

Visszakanyarodva a sárkányra, van még egy fontos dolog. Mégpedig az, hogy annak küldetése a rádióantenna felemelésével nem ért véget. Másodlagos célja a nappali láthatóság garantálása volt. Ugyanis az óceán több méteres hullámai közt az apró mentőtutaj alig volt észrevehető, a hullámvölgyekben pedig szinte eltűnt. Ezen segített az 50-60 méter magasan lebegő feltűnő színű sárkány, mely nappali fényben már messziről jelezte a bajbajutott helyzettét (akiknek először egy mentőcsomagot dobtak le a keresőgépről, majd hajóval, ill. helikopterrel mentek érte.)

Valójában tehát a Gibson-Girl Box Kite ismeretlenségének oka kettős.  Egyrészt azt, hogy mindenki elől eldugva, egy pilótaülésben várta sorsa beteljesülését. Másrészt a kényszerű alkalmazását követően veszni hagyták, nem foglalkoztak a begyűjtésével. Ráadásul a háborús körülmények közt senkit sem érdekelt a sárkány megörökítése. Egyes katonai archívumok kivételéven ezért is nehéz találni olyan fotót, ami életszerű körülmények közt mutatja be. Népszerűsítését a fennmaradt használati utasítások sem szolgálták, hiszen – helytakarékosság okán – az magára a sárkányra nyomtatták.

A háború során többször próbálták a sárkány hasznosabbá tenni. Így került sor arra, hogy a vásznát fémfóliával borították. Ezzel a radarjel visszaverésére szerették volna alkalmassá tenni – ám ez nem működött. Oka, hogy a radarreflektorhoz három, egymáshoz 90 fokban kapcsolódó, tökéletesen sík fémfelület kell, ilyen pedig nem volt a sárkányon. Utólagos kialakítása pedig olyan súlytöbblettel járt volna, hogy a sárkány elveszítette emelő képességét, azaz tulajdonképpeni értelmét. A túlélőcsomagot érintő másik kísérlet ennél sokkal jobb eredményt hozott, ám paradox módon pont a sárkány ellen hatott. A mérnökök ugyanis a beépített generátort alkalmassá tették a tengervízből történő hidrogénfejlesztésre, mellyel a pilóta felfújhatta a csomagban elhelyezett M-278-A jelű ballont, ami már szélcsendben is képes volt felemelni a vékony kábelt.

Tudomásunk szerint az életmentő sárkányt utoljára, éles helyzetben az ötvenes években, a korai háborúban használták. Ezt követően – annak ellenére, hogy mind az orosz, mind az angol légierő átvette a példát – az idő kirostálta a hadseregből. A műholdas technológia, valamint az automata vészjelzők korában már nincs rá szükség. Ennek ellenére más kivitelben ugyan, de ma is kapható, hiszen több hajós is úgy gondolja, hogy ott a helye a mentőcsónakban. Ezen kívül már csak rádiótörténeti-, ill. légi múzeumok tárlójában látni, ahol közvetlenül mellette ott van kiállítva az a vészrádió, melynek antennáját a magasba emelte, és ezzel – nevéhez híven – több száz pilóta életét mentette meg.

Cikkek

A sárkányozással kapcsolatos történetekről, emberekről, feltalálókról és érdekességekről találhatsz cikkeket.


Share Button
A bejegyzés kategóriája: Cikkek
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Szólj hozzá a témához!